Van therapeutisch paardrijden tot leren lezen met een hond tot coachen met een ezel: dieren worden in Nederland steeds vaker ingezet om het welzijn van mensen te ondersteunen of bevorderen. De brancheorganisatie Vereniging aanbieders Dier en Zorg verbindt deze bijzondere sector en behartigt de belangen van dier, cliënt én aanbieder.

Bestuur

Het bestuur van de vereniging bestaat uit:

  • Wendela den Tonkelaar (voorzitter)
  • Margot Swart (secretaris)
  • Paul Tonino (penningmeester)

Aanspreekpunt van de commissie Huisdieren is Margot Swart. Aanspreekpunt van de commissie Landbouwhuisdieren is Wendela den Tonkelaar. 

Werkgroepen

Tahira Tarquini

Tahira is opgeleid in Dierhouderij, Paardensport en Economie en Positieve Psychologie. Ze heeft zich ook gespecialiseerd in (Systemisch) Coaching, door het volgen van cursussen Hond- en Paardgeassisteerd Coaching, naast het volgen van verschillende cursussen binnen AAS, hond- en katten gedrag, inclusief de PADA Evaluator cursus en de Hulphond trainer opleiding bij Hondwikkeling. Ze is ook actief in de Erasmus+ sector als projectcoördinator en projectfacilitator, waarbij ze jonge volwassenen begeleidt in hun ontwikkeling. Daarnaast heeft ze haar eigen bedrijf, Flow Coaching & Training, waar ze zich richt op het verbeteren van communicatie door middel van de hulp van dieren.

Rick Eenink

Rick werkt ruim 15 jaar als leraar en mentor in het voortgezet onderwijs (praktijkonderwijs). Bij het werken met deze doelgroep in het onderwijs, maar ook bij het coachen en begeleiden van kinderen en jongeren vanuit zijn eigen onderneming in de ambulante jeugdzorg en huiswerkbegeleiding maakt Rick gebruik van diergeassisteerde coaching. Rick is TOPDOG-trainer en zet hierbij zijn honden Jake en Siep in. Naast het werken met jongeren aan weerbaarheid, communicatieve vaardigheden, het verbeteren van het zelfbeeld en bewustwording van eigen kwaliteiten en ontwikkelpunten door middel van de TOPDOG-methodiek, biedt Rick ook paardgeassisteerde coaching. Hierbij koppelt hij technieken vanuit het Freestylesysteem (loswerk en grondwerk) aan het Horsedream concept. HorseDream® is een internationaal erkende methode die al meer dan 20 jaar gebruikt wordt in leiderschaps- en teamontwikkeling. Met deze methode helpt het paard je bewust te worden van wat je houding, communicatie of gedrag teweegbrengt bij een ander – zowel binnen een bedrijf, team als privé.


Jennifer Batterink

Jennifer Batterink is al geruime tijd actief in de huisdierenbranche, met een sterke focus op honden. Met een achtergrond in de opleiding Diermanagement en als gediplomeerd kynologisch instructeur heeft zij een brede expertise opgebouwd op dit gebied. Door haar uitgebreide praktijkervaring heeft Jennifer bovendien veel praktijkkennis opgedaan over het gedrag van honden.
In de tussentijd heeft zij diverse cursussen gevolgd en blijft zij geïnteresseerd in nieuwe wetenschappelijke inzichten en ontwikkelingen binnen haar vakgebied.
Sinds twee jaar runt Jennifer haar eigen bedrijf, waarin ze mensen in de breedste zin begeleidt met hun hond. Haar diensten omvatten onder andere privétrainingen op maat, begeleiding van mensen met hun psychosociale hulphond, zowel als trainer of als coach, en instructeur voor mensen die eventueel hun hond willen gaan inzetten in het AAS-werkveld.
Daarnaast zet Jennifer haar eigen hond wekelijks in het Prinses Máxima Centrum om zo afleiding te kunnen bieden en een stukje stressreductie bij kinderen en ouders in de MRI-wachtkamer.

Meer informatie

Achtergrond van de Vereniging Aanbieders Dier en Zorg

In 2019 is een vertegenwoordiging uit de branche, onder de naam Werkgroep Dierenwelzijn in dierondersteunde interventies bij elkaar gekomen. De werkgroep heeft twee jaar, in nauw contact met de Raad voor Dieraangelegenheden (RDA) en medewerkers van het Ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), gewerkt aan een plan van aanpak gericht op de welzijnsbewaking van dieren die worden ingezet in het professionele werkveld van dierondersteunde interventies.

De Werkgroep heeft nagedacht over het formuleren van ethische richtlijnen en een door de branche gedeelde gedragscode die het welzijn van dieren in dierondersteunde interventies moet waarborgen.

Na een intensieve voorbereidingsperiode heeft deze werkgroep een subsidie ontvangen van het ministerie van LNV om een brancheorganisatie op te zetten, met als belangrijkste doelstellingen: het optimaliseren van het dierenwelzijn in de branche en het stimuleren en verder professionaliseren van de branche.

In het voorjaar van 2022 is het oprichtingsbestuur aan de slag gegaan om de vereniging verder vorm te geven. Na raadpleging onder potentiële leden bleek er groot draagvlak te zijn voor het uitrollen van een brancheorganisatie. Met hulp van een kwartiermaker heeft het oprichtingsbestuur de praktische voorbereidingen getroffen voor neerzetten van de vereniging. Op 30 november 2022 heeft het oprichtingsbestuur het stokje overgedragen aan een definitief bestuur.

Een veelzijdige branche

Er zijn veel (grote en kleine) organisaties die zich bezighouden met dierondersteunde interventies. Binnen de branche worden veel diersoorten op verschillende manieren ingezet ter ondersteuning van de (hulpzoekende) mens. De belangrijkste segmenten hierin zijn de kleine huisdieren (zoals honden) en de landbouwhuisdieren (zoals paarden). Met wilde dieren zou niet gewerkt moeten worden, de vereniging spreekt zich daar expliciet tegen uit. Ondanks dat er al verschillende samenwerkingsverbanden bestaan, is de branche op belangrijke (overkoepelende) punten nog onvoldoende verenigd. De RDA heeft in 2019 aangegeven behoefte te hebben aan een gedragen (dieren-)welzijnsvisie voor alle dieren die ingezet worden. Tegelijkertijd heeft iedere tak van sport zijn eigen methodiek, uitgangspunten, cliëntgroepen en uitdagingen.

Het opzetten van een branchevereniging waarin ieder segment ruimte heeft voor de uitgangspunten en uitdagingen van het eigen vakgebied en elkaar tegelijkertijd kan vinden op gezamenlijke doelen, is dan ook noodzakelijk gebleken.

Doelstellingen van de Vereniging Aanbieders Dier en Zorg

De branchevereniging maakt zich hard voor:

  1. Het bevorderen/verzekeren van het welzijn van de in te zetten dieren;
  2. Het bevorderen/verzekeren van het welzijn van cliënten binnen dierondersteunde interventies (onder verantwoordelijkheid van professionals/organisaties die werkzaam zijn in de branche);
  3. Het krachtiger maken van de branche door kennisuitwisseling, scholing, gezamenlijke communicatie en gedeelde lobby.

Meer weten over lidmaatschap? Klik op de button.